Soaring above Lake Austin, Contemporary Luxury Delivers Captivating Views, and Exceptional Privacy

Michael Hsu Office of Architecture


This inwardly focused box was specifically organized to frame views west to the lake and hills, while using high north and south windows to admit natural light but maintain privacy and solitude from adjacent properties.


The exterior of this 2834-square-foot glass, hemlock, and lightly burnished stucco residence is subtle and restrained, although its setting is dramatic. Windows in each room in the two-bedroom, three-bath house - as well as two large covered balconies - offer sweeping views of the landscape and contribute to a sense that the house is floating above the cove and water. A window box juts off the dining area, a place for reading and reflection. It is a deliberate agenda that encourages a feeling that the stylishly decorated house is aloft in its own world, populated by the homeowner's art set against the backdrop of warm neutral colors. An intricate and dynamic series of interior spaces flows easily within the open-plan layout of public spaces, which includes a kitchen, a sunken living room, and a wet bar. An airy suspended steel staircase ascends to the private level and bedrooms above. Back-painted glass, enameled wood paneling, and marble surfaces are a sleek contrast to softer natural materials such as hemlock ceilings and wide white oak flooring.


This light-filled house is a very private domain, personal and exclusive from nearby neighbors, but with an active relationship to the natural world beyond as revealed through the strategic use of windows and balconies.

Press & Awards